otrdiena, 2010. gada 21. septembris

Skats no iekšpuses - nepieciešamas pārmaiņas izglītības sistēmā


Izglītības sistēmu tuvāko gadu laikā gaida daudz pārbaudījumu un ir nepieciešamas reformas un izglītības politikas maiņa, lai mūsu skolas un universitātes noturētos virs ūdens.


Pirmkārt, budžeta vietas. Vai kāds kādreiz ir paskaitījis, cik ir tādu studentu, kas 1 vai 2 gadus nomācās par valsts līdzekļiem, bet tad saprot, ka vairs negrib mācīties vai vienkārši aizbrauc uz ārzemēm strādāt, nekad studijas neturpinot? Manuprāt, šī ir lieta, pie kuras ir jāstrādā - ja cilvēks ir nelietderīgi iztērējis valsts naudu, tad viņam tā būtu jāatdod. Budžeta vietas varētu pārvērst par tādu kā valsts galvoto iemaksu - ja pabeidz universitāti, vari neatdot, bet, ja nepabeidz un nedomā pabeigt - tad nauda jāatmaksā. Tādā veidā mēs varētu gan ietaupīt valsts budžeta līdzekļus, gan uz ietaupītās naudas rēķina palielinātu budžeta vietu skaitu tiem jauniešiem, kas vēlas studēt, bet, piemēram, nav tikuši budžetā. Vai arī vienkārši varētu palielināt stipendiju skaitu. Tas palīdzētu samazināt disproporciju starp līdzekļiem, ko valsts un privātpersonas iegulda izglītībā un zināmā mērā mēs virzītos uz bezmaksas augstāko izglītību tiem jauniešiem, kas reāli iegūst diplomu.


Otrkārt, stipendijas. Beidzot skaidri būtu jānodefinē, vai stipendija ir sociāls pabalsts maznodrošinātam studentam, vai atalgojums par labām sekmēm. Ja kursā mācās divdesmit cilvēki un uz kursu ir piešķirta viena stipendija, tad skaidrs, ka tā nonāks pie cilvēka, kam ir priekšrocības stipendijas saņemšanai, nevis pie tā, kurš labāk mācās. Šajā gadījumā studentam zūd motivācija mācīties labi, ja viņš saprot, ka uz stipendiju nevar cerēt. Protams, studenta motivāciju mācīties labi ietekmē vairāki faktori, tai skaitā arī iekšējā motivācija, bet ir arī tādi, kas pacīnītos par stipendiju, ja būtu iespēja.


Treškārt, studiju ilgums. Par mani valsts universitātei katru gadu maksā virs 2000 Ls. Bet studijas ir tādas, ka četru gadu laikā ar tādu intensitāti varētu iegūt divus bakalaurus. Skaidrs, ka universitātēm ir izdevīgāk uztaisīt mācību grafiku uz četriem gadiem, nevis normālu grafiku. Savukārt, valstij būtu izdevīgāk, ja tai būtu par mani jāmaksā tikai 2 vai 2,5 gadus plus vēl es saņemtu savu diplomu, divus gadus ātrāk iesaistītos darba tirgū un sāktu nodokļu veidā manī ieguldīto naudu atmaksāt.


Ceturtkārt, pasniedzēju kvalifikācija. Mums steidzami ir jārada konkrence mūsu augstskolu pasniedzējiem, no kuriem tikai 40% ir doktora grāds. Ir jāsaprot, ka izglītība ir kā vērtība, kā prece, ko mēs varam pārdod uz ārzemēm. Ir jāveido universitātēs programmas kvalitatīvā angļu valodā, lai piesaistītu ārzemju studentus un pasniedzējus. Izglītība ir vislabākais veids, kā piesaistīt valstij gudrus cilvēkus, jo bieži vien pēc studijām ārzemēs jaunizveidotie speciālisti tur arī paliek strādāt, veidot ģimeni un piedalīties tās valsts ekonomikā.


Piektkārt, arodskolas. Mēs esam necienīgā veidā nonivelējuši to prestižu un nepieciešamību aizmirstot, ka valstij, lai stimulētu ekonomiku, ir nepieciešami kvalificēti strādnieki ražotnēs, kuras visi politiskie spēki tagad sola masveidā atvērt Latvijā. Jāliek uzsvars uz profesionālo izglītību, kurā rodas kvalificēti strādnieki, nevis biroja darbinieki.


Sestkārt, skolotāju un augstskolu pasniedzēju profesiju prestižs. Pēc skolu un augstskolu reformu ieviešanas beidzot jāievieš konkurētspējīgs atalgojums skolotājiem, lai šo profesiju izvēlētos gudrākā un labākā sabiedrības daļa un atalgojums būtu adekvāts atbildības līmenim - skolotāji ir tie, kas būtībā izaudzina mūsu sabiedrību.



Tādas manas pārdomas par Izglītības sistēmu.


1 komentārs:

  1. Labi raksti, vai esat dzirdējuši par Benjamiņa kungu, E-pasts: Lfdsloans@outlook.com --WhatsApp Kontaktpersona: + 1-9893943740--, kuri strādā ar finansēšanas pakalpojumu, viņi piešķir man aizdevumu USD 95 000,00 apmērā mana biznesa uzsākšanai, un es viņiem katru gadu maksāju Nu jau divus gadus, un man joprojām ir palikuši 2 gadi, lai gan man patīk sadarboties ar viņiem, jo viņi ir īsti aizdevumu aizdevēji, kas var jums sniegt jebkāda veida aizdevumu.

    AtbildētDzēst