trešdiena, 2010. gada 10. februāris

Cilvēciska histerēze.




Pagājis pirmais mēnesis jaunajā gadā un jāsāk atskatīties uz to, kā gads iesācies.
Kā jau lielākā daļa no cilvēciskām būtnēm, arī es katru gadu apņemos kaut ko mainīt savā dzīvē. Bieži domāju par to, kāpēc ir tik grūti uzsākt ko jaunu, lai arī tas ir ļoti lietderīgi. Es to varētu saukt par tādu kā cilvēcisku histerēzi. No fizikas zinām, ka histerēze ir ķermeņa deformācijas atpalikšana no spēka, kas to izraisījis. Ja to pārceļam uz cilvēku, tad ir skaidrs - jaunu ieradumu veidošanās atpaliek no domu spēka, kas ļoti grib, lai tie rodas. Domu spēks parasti izzūd pirms mūsu ieradumi ir deformējušies, tāpēc ir tik grūti uzsākt ko jaunu.
Šogad saprotot, cik histerēze ir spēcīga īpašība, apņēmos pietiekami pieticīgi - tikai dažas lietas. Sīkāk šoreiz par divām.
Pirmā, kā jau vienmēr - sākt dzīvot veselīgi. (izturēju 1 nedēļu, bet to es norakstu uz to, ka Čūskām Tīģera gads vispār nav pārāk veiksmīgs un vispār nevajagot neko savā dzīvē saistīt ar Tīģeriem. Horoskopi, tā pat kā iedzimtība, ir nežēlīga štelle).
Otrā - Lasīt daudz grāmatas. Vismaz vienu nedēļā.
Piedāvāju īsu apskatu par grāmatām, ko esmu izlasījusi janvāra mēnesī, un subjektīvu komentāru par katru no tām.
1) Marks Viktors Hansens un Roberts Allens "Miljonārs vienā minūtē". Izglītojošs veids, kā kļūt bagātam.
Principā viena no daudzajām amerikāņu grāmatām, kas sarakstīta par to, kā dzīvē tikt uz priekšu, lai, to publicējot, paši autori tiktu uz priekšu. Bet īstenībā man ļoti patika. Gandrīz katra nodaļa sākas ar atziņu (man patīk atziņas), turklāt viegli un ātri lasās un pat var kaut ko arī uzzināt. Neatceros, kas mani urdīja toreiz viņu bibliotēkā paņemt, bet nenožēloju ne vienu minūti iztērētā laika viņu lasot. Iekšā daudz standarta tekstu par pašiedvesmu un ticību sev (atgādina filmu un tagad jau arī grāmatu "The Secret"), dažas fīčas par uzņēmējdarbību un pat neliels romāns. Izlasot grāmatu jūties pozitīvi uzlādēts un visu varošs, bet, ja neko nedari, sajūta diemžēl ātri noplok. Mani iedvesmoja un ceru, ka arī citus iedvesmos.
2) Džordžs Soross "Soross par Sorosu"
Ļoti interesanta grāmata, lai gan jāatzīst, ka pirms sākšanas lasīt tomēr kaut kas ir jāzin par šo personību - tā vienkārši ir vieglāk uztvert informāciju, jo grāmata ir interviju veidā. Protams, arī lasīšanas gaitā atklājas viņa dzīve, bet, kā jau teicu, nedaudz zinot par viņu iepriekš, uztvert ir vieglāk. Grāmata ir 3 daļās - pirmā par Sorosa ekonomiskajām aktivitātēm (šī daļa man bija vissmagākā kā cilvēkam, kas nav ekonomiski orientēts), otrā - par uzskatiem par ģeopolitiku, un trešā - par viņa filosofiju. Beigās ir arī nekad iepriekš nepublicēti raksti un viedokļi. Grāmatā atklājas gan viņa bērnība, gan ceļš uz panākumiem un milzīgajiem naudas resursiem, gan arī viņa filosofija un dzīves uztvere. Tiešām iesaku.
3) Baltijas sociālo zinātņu institūta izveidota grāmata "Partiju finansēšana: Latvijas pieredze pasaules kontekstā", kuras redaktors ir politologs Jānis Ikstens.
Interesanta grāmata, kurā mēģināts atrast labāko veidu, kā finansēt politiskās partijas Latvijā, ņemot vērā citu valstu pieredzi. Galvenais secinājums bija tāds, ka optimālākais būtu veids atļaut tikai konkrētu bezmaksas raidlaiku televīzijā, turklāt noteikt tēriņu griestus un ieviest spēcīgu neatkarīgu partiju kontrolējošo institūciju. Interesanti, ka partiju finansēšana no valsts budžeta netika norādīta kā labākais risinājums, jo tas tā pat nemazinot atkarību no oligarhiem. Es gan uzskatu, ka vajag gan ierobežot tēriņus, gan finansēt no valsts budžeta, gan noteikt tikai konkrētu bezmaksas raidlaiku un citu aģitāciju TV aizliegt. Iesaku izlasīt cilvēkiem, kam interesē šādas štelles.
4)Als Gors "Neērtā patiesība"
Bijušā ASV kongresmeņa sarakstīta grāmata par globālās sasilšanas iznīcinošo ietekmi uz Zemi. Visinteresantākā no visām. Iekšā daudz bildes ar salīdzinājumu, kā pasaule izskatījās pirms 50 gadiem un tagad. Atspēkoti visi spekulantu argumenti pret globālo sasilšanu, uzskaitīti visi veidi, kā katrs var dot savu artavu globālās sasilšanas mazināšanā, kā arī visi ļaunumi, ko sasilšana nodara un nodarīs Zemei. Arī nedaudz rūgtas patiesības par Buša - Čeinija administrācijas politiku saistībā ar šo globālo problēmu.
Šo grāmatu speciāli meklēju Saeimas bibliotēkā, kad izlasīju ziņas, ka uz Ziemassvētkiem tā tika uzdāvināta katram Saeimas deputātam. Zinu, ka ar Sorosa fonda atbalstu tā tika dāvināta visām skolām un tiešām iesaku visiem viņu izlasīt.

Protams, žēl, ka nespēju ļauno histerēzi pārvarēt attiecībā uz visām lietām, ko apņēmos, bet pašai prieks, ka vēl joprojām pildu vismaz vienu savu Jaunā gada apņemšanos.


Morāle: Jaunā gada apņemšanās var arī celt intelekta koeficientu.

1 komentārs: